transportna-ambalaza-lbm-oprema

Transportna ambalaža

Transportna ambalaža

Transportna ambalaža je posebna vrsta ambalaže koja je dizajnirana kako bi zaštitila proizvode tijekom prijevoza i distribucije od proizvođača do krajnjih korisnika ili različitih skladišta i prodajnih mjesta. 

Transportna ambalaža je ključni element u lancu opskrbe jer osigurava da proizvodi stignu do svojih odredišta u originalnom stanju, bez oštećenja i gubitaka.

Specifičnosti transportne ambalaže u odnosu na ostalu ambalažu

01

Zaštita proizvoda

Transportna ambalaža ima glavni zadatak zaštite proizvoda od oštećenja tijekom rukovanja, utovara, istovara, vožnje i drugih manipulacija tijekom prijevoza. Ova ambalaža mora biti izdržljiva i sposobna apsorbirati udarce i vibracije.

02

Ekonomičnost

Transportna ambalaža često se optimizira za ekonomičnost u prijevozu. To znači da se često koriste standardne veličine kutija i paleta kako bi se iskoristio prostor u vozilima i kontejnerima na najbolji način.

03

Zatvaranje i brtvljenje

Transportna ambalaža obično ima pouzdane sustave zatvaranja, kao što su trake, kopče, ljepljive trake i slično, kako bi se osiguralo da se proizvodi ne otvore tijekom prijevoza.

04

Stabilnost i ravnoteža

Pri dizajniranju transportne ambalaže uzima se u obzir ravnoteža i stabilnost proizvoda kako bi se spriječilo prevrtanje ili oštećenje tijekom vožnje, posebno pri prijevozu na paletama.

05

Identifikacija i označavanje

Oznake i etikete često se koriste na transportnoj ambalaži kako bi se omogućila lakša identifikacija proizvoda i praćenje tijekom distribucije.

06

Standardizacija

U mnogim slučajevima, transportna ambalaža mora zadovoljiti određene standarde i propise, posebno kada je riječ o prijevozu opasnih tvari ili materijala. Ovisno o industriji i vrsti proizvoda, transportna ambalaža može biti podložna posebnim zakonima i regulacijama koje se odnose na sigurnost proizvoda i okoliš.

07

Recikliranje i održivost

Iako se transportna ambalaža često koristi samo za jedan transport, sve više se razvijaju ekološki prihvatljive opcije koje omogućuju recikliranje ili ponovnu upotrebu kako bi se smanjio utjecaj na okoliš.

Za sva pitanja o ambalaži i pakiranju, molimo obratite se našim prodajnim savjetnicima